Nedostaje nam građevinskih radnika: Struka alarmirana zbog nedostatka radne snage

Nedostaje nam građevinskih radnika: Struka alarmirana zbog nedostatka radne snage

Problem nedostatka radne snage iz građevinskog sektora u Hrvatskoj postaje sve ozbiljniji jer raste potražnja za građevinskim projektima diljem zemlje. A jedan od očitih uzroka ovog problema je migracija radne snage u inozemstvo.

Hrvatska građevinska industrija suočava se s ozbiljnim izazovom – nedostatkom kvalificiranih radnika. Ovaj problem postaje sve ozbiljniji kako raste potražnja za građevinskim projektima diljem zemlje. Struka je alarmirana, a vlada i poslodavci aktivno traže rješenja kako bi zadovoljili potrebe tržišta.

Zašto nedostaje građevinskih radnika?

Smanjenje broja građevinskih radnika u Hrvatskoj ima više uzroka. Jedan od njih je migracija radne snage u inozemstvo, gdje se mnogi radnici odlučuju za bolje plaćene poslove i radne uvjete. Osim toga, manji broj mladih ljudi odlučuje se za karijeru u građevinskoj industriji, dok starija populacija radnika odlazi u mirovinu. Ovaj demografski jaz sve više se osjeća, posebno u gradovima poput Zagreba, Rijeke i Splita.

Izazovi s kojima se suočava građevinska industrija uključuju produžene rokove izgradnje, povećane troškove radne snage i mogućnost smanjenja kvalitete radova. Građevinske tvrtke sve više moraju angažirati radnike iz drugih zemalja EU-a kako bi popunili praznine u radnoj snazi, no to stvara dodatne izazove u vezi s jezikom, regulativama i plaćama.

Neke mjere su već poduzete 

Vlada i poslodavci svjesni su problema i već su poduzeli korake kako bi privukli više radnika u građevinsku industriju. To uključuje povećanje plaća, poboljšanje uvjeta rada i obuke za nove radnike. Također se razmatra mogućnost promjena u obrazovnom sustavu kako bi se potaknula mlade ljude da razmotre karijeru u građevinskoj industriji.

Osim toga, postoji i naglasak na poticanju povratka iskusnih radnika iz inozemstva koji bi mogli prenijeti svoje znanje i iskustvo na mlađe generacije. Povećani naglasak na upotrebi tehnologije i automatizaciji također bi mogao pomoći u ublažavanju problema s nedostatkom radne snage.

Piše Manuela Vukelić, direktorica agencije Job Hunter

Najnoviji blogovi

Trebate radnike?

U našoj agenciji ne postoji nemoguće! Iskoristite priliku za zaposliti kvalitetne radnike.